Alla olika ortsmärken i Sverige

Ett ortsmärke är ett märke som normalt består av en bokstav utformat på ett unikt sätt som sitter i någon form av symbol. Symbolen är ofta rund, kvadratisk, triangelformad eller en hexaeder. Bokstavens utseende skiljer sig åt mellan orter som har samma inledningsbokstav som t.ex. Laholm, Landskrona, Leksand, Lerum, Lidingö, Lidköping, Lindesberg, Linköping, Ljungsby, Ljungskile, Ljusdal, Ludvika, Luleå, Lund, Lycksele och Lysekil.

Genom denna kombination av bokstav och symbol går det därmed att tolka i vilken stad som guldsmycket eller annat guldföremål är tillverkat. Ortsmärket används inte alltid på alla guldföremål utan det är frivillig för guldsmeden att använda ortsmärket. Totalt finns det 217 olika ortsmärken så är ackrediterade.

Det är SWEDAC som beslutar om utseendet och kontrollerar dessa i Sverige.

Alla Ortsmärken i Sverige

Ortsmärken i Sverige


Ortsmärkena är gamla

Rean i slutet på 1500-talet var det en del städer i landet som började använda statsstämplar på silver och guld. Ortsmärket användes allt mer i Sverige och kring 1650 använda de flesta större städers guldsmeder ortsmärket eftersom det var en del av kontrollstämpeln av guldföremål.

Ortsmärkena i Sverige


Ortsmärke i Sverige

Ortsmärke i Sverige

Ortsmärke i Sverige

Det kan vara så att något enskilt ortsmärke saknas och om du upptäcker detta får du gärna kontakta oss.


Mer fakta om guldstämplarna

Här kan du hitta allt som är intressant att veta om guldstämplar men också en del kul och roligt om guld, guldsmeder och guldföremål.

Aktuella guldpriser


645 kr/gram

589 kr/gram

505 kr/gram

393 kr/gram

252 kr/gram


Meny - Guldstämplar
Till förstasidan på www.guldstamplar.seHögst upp på sidan om guldstämplarLängst ned på sidan om guldstämplar
ÅrsstämpelNamnstämpelOrtsmärkeFinhaltsstämpel