Bäst på Guldstämplar

Bäst på guldstämplar

Det finns flera kända guldsmeder genom tiderna som tillverkat utsökta och delikata guldsmycken och andra guldföremål. Ibland är dessa mästerverk av den unika kvalité att man inte ens behöver titta på guldstämpeln för att veta vem som ligger bakom det underbara guldobjektet.

Det finns många erkänt skickliga guldsmedar från svunnen tid men inte så många nu levande legender.

Bästa guldsmeder och tips på guldsmycken

Det har funnits guldsmederlänge människan har format guldet till guldmynt eller guldsmycken. Det var först kring 1430-talet som guldsmederna började stämpla in sin märke och guldets renhet i guldföremålen.

Några av de mest kända guldsmederna eller gulddesignerna i landet Sverige är.

  • Gustav Fabergé - House of Fabergé är känt för sina otroliga påskägg som gavs till bland annat den ryska tsaren varje år. Totalt producerades 50 stycken fantastiska Fabergéägg mellan åren 1885 till 1917.
  • Johannes Gutenberg - Boktryckarkonstens fader vars fa faktisk var guldsmed åt biskopen i tyska Mainz. Johannes jobbade som en period som guldsmed i staden Strasbourg. Det är troligtvis tackv are god kännedom om guldsmedsyrket han kom på att använda lösa bokstavstyper för att trycka hela ord, meningar sidor och böcker.
  • Adrien Vachette - Adrien var en fransk guldsmed som specialiserat sig på att göra underbara askar och lådor både före och efter franska revolutionen.
  • Paul Storr - Paul var en engelsk guld- och silversmed verksam i London fram till 1844. Han producerade mycket till George III and George IV.
Prio Smycke Mer info

1

Halsband i guld På små guldföremål kan det vara besvärligt att se guldstämpeln utan lupp men den finns alltid någonstans.

2

Örhänge i guld Guldörhängen är ganska vanliga eftersom det kostar mindre och levereras alltid parvis.

3

Ring i guld En guldring kan vara väldigt tunn men då är det lätt att den skadas om man bär tungt i handen.

4

Kedja i guld Guldkedjor är ofta de tyngsta guldföremålen och därmed de mest värdefulla.

Andra guldsmycken

Det finns ofta guldsmedsbutiker i utlandet som försöker sälja guldet billigt till dig. Dock är det lätt att bli lurad genom att guldföremålen innehåller kanske bara 37.5% guld (9K) istället för 75% (18K) som är vanligt i Sverige. Dessutom kan övriga metaller i guldlegeringen vara allergiframkallande. Det är mycket lättare att kontakta en lokal guldsmed på din hemort eftersom det skapar arbetstillfällen i Sverige vilket är bra för alla.


Mer fakta om guldstämplarna

Här kan du hitta allt som är intressant att veta om guldstämplar men också en del kul och roligt om guld, guldsmeder och guldföremål.

Aktuella guldpriser


647 kr/gram

591 kr/gram

506 kr/gram

394 kr/gram

253 kr/gram


Meny - Guldstämplar
Till förstasidan på www.guldstamplar.seHögst upp på sidan om guldstämplarLängst ned på sidan om guldstämplar
ÅrsstämpelNamnstämpelOrtsmärkeFinhaltsstämpel