Kattfoten på guldföremål

Kattfoten på guldföremål

Den svenska kattfoten är det mest välkända märket av alla kontrollstämplar på guldsmycken- & guldföremål som förekommer i Sverige. Första gången som kattfoten användes på guldföremål var redan 1754, d.v.s. innan årtalsstämplarna hade fått sin nuvarande struktur.

Stämpeln med kattfoten är en helt opartisk kontrollstämpel som numera kontrolleras av SWEDAC. Kattfoten var faktiskt det första konsumentskyddet i landet. Guldstämpeln i form av en kattfot, innehåller Det lilla riksvapnet Tre kronor som omsluts av triangelliknande sköld som har avrundade hörn.

En variant på detta finna i form av tre kronorna som sitter på en oval sköld. Denna kontrollstämpel för guldförmål började användas år 1913 för importerade guldvaror.

Vem får använda en kattfot?

Vem får använda en kattfot?

Det är endast de som är ackrediterade att utföra kontroller på guldföremål som får nyttja kattfoten för att stämplan in dess karaktäristiska mönster guldsmycken och andra guldföremål. Kattfoten var under åren 1754 till 1988 ett obligatoriskt krav på alla guldsaker och guldföremål.

Från 1988 anpassades de svenska reglerna till internationell standard vilket har gjort att det är frivilligt för guldsmedsbutiker och smyckesaffärer att använda kontrollstämpeln kattfoten.


Mer fakta om guldstämplarna

Här kan du hitta allt som är intressant att veta om guldstämplar men också en del kul och roligt om guld, guldsmeder och guldföremål.

Guldstämplar som börjar på ...

Aktuella guldpriser


793 kr/gram

724 kr/gram

620 kr/gram

482 kr/gram

310 kr/gram


Meny - Guldstämplar
Till förstasidan på www.guldstamplar.seHögst upp på sidan om guldstämplarLängst ned på sidan om guldstämplar
ÅrsstämpelNamnstämpelOrtsmärkeFinhaltsstämpel