ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentKarathaltsstämpel på guldsmycken, guldringar & guldkedjor

Karathaltsstämplar

Karatstämpeln 18K = 18 karat = 75.0% guld

En karatstämpel beskriver andel guld som ett guldobjekt innehåller. Karathaltsstämpeln kan beskriva hur många 24:e delar guldföremålet består av men ibland anges guldhalten med en finhetsstämpel i stället som visar på hur många tusendelar av guldsmycket som är rent guld.

Den vanligaste karathalten för guld i Sverige är 18K eller 18 karats guld vilket betyder att 75% av föremålet är tillverkat av guld och resten är koppar och silver. 18K-stämpeln har samma innebörd som finhaltsstämpeln 750.


Karat på guldföremål

Karathalten 24K innebär 58.3% guld

Det finns ett många guldhalter för guldsmycken men de betecknas på ett liknande sätt. Den angivna karathalten för ett guldobjekt får inte ligga på en lägre nivå än det instämplade karattalet men det är accepterat att guldföremålet har ett högre karattal eller högre finhetsgrad än angivet..

Den lägsta karathalten ett guldföremål tillåts ha i Sverige är 9K och detta innebär att bara 9/24-delar är guld vilket är samma sak som en finhetgrad på 375 eller 37.5% guld. De flesta svensk guldsmyckena innehåller dock 75% guld och märks med 18K.

De vanligaste finhetsstämplarna i Sverige är 23K (958), 18K (750), 14K (583), 9K (375). Importerade guldföremål kan ha andra karathalter och det kan vara väldigt besvärligt att tyda vissa guldstämplar. Dessutom förekommer medvetet felmärkt guld i omlopp.


Mer fakta om guldstämplarna

Här kan du hitta allt som är intressant att veta om guldstämplar men också en del kul och roligt om guld, guldsmeder och guldföremål.

Aktuella guldpriser


651 kr/gram

594 kr/gram

509 kr/gram

396 kr/gram

254 kr/gram


Meny - Guldstämplar
Till förstasidan på www.guldstamplar.seHögst upp på sidan om guldstämplarLängst ned på sidan om guldstämplar
ÅrsstämpelNamnstämpelOrtsmärkeFinhaltsstämpel