För år 2024 används årtalsstämpeln är B12

För år 2024 används B12 som årtalsstämpel

Under år 2024 används B12 som årtalsstämpel på alla guldföremål och guldsmycken som tillverkades eller såldes i Sverige. Dessa brtalsstämplar slås in på silver- & guldföremål så att alla tydligt kan se när smycket är tillverkat Dessutom finns det en namnstämpel som visar på vilken guldsmed som tillverkat föremålet men även ett ortsmärke kan förekomma så att guldsmedens hemvist kan spåras.

Det är inte bara guldföremål som använder årtalsstämpel utan även föremål och smycken tillverkade av silver, tenn, platina eller palladium.

Årtalsstämpels uppbyggnad

För varje ökat år så ändras den inledande bokstaven i årtalsstämpeln med ett steg. Dock så hoppas bokstäverna J, W, Å, Ä samt Ö över för att inte kunna förväxlas med någon annan bokstav. Detta gör att det finns 24 bokstäver.

När bokstaven kommit till Z så ändras den till A året efter och talet bakom bokstaven stegas ett steg. Detta gör att två årtalsstämplar som har samma inledande bokstav men skillnaden mellan talen efter är 5 så är det 120 år (5 x 24) i skillnad mellan åldern på guldsmyckena.

Årtalsstämpeln B12 innebär därför året 2024.

Här finner du en lista för alla årtalsstämplar som har används eller kommer användas inom ett par år för att ange åldern på guldföremål. Det var år 1759 som detta system började användas och då var årtalsstämpeln A1.

Försök att räkna fram årtalsstämpeln för år 1987!


Mer fakta om guldstämplarna

Här kan du hitta allt som är intressant att veta om guldstämplar men också en del kul och roligt om guld, guldsmeder och guldföremål.

Guldstämplar som börjar på ...

Aktuella guldpriser


793 kr/gram

724 kr/gram

620 kr/gram

482 kr/gram

310 kr/gram


Meny - Guldstämplar
Till förstasidan på www.guldstamplar.seHögst upp på sidan om guldstämplarLängst ned på sidan om guldstämplar
ÅrsstämpelNamnstämpelOrtsmärkeFinhaltsstämpel